Een gevlinderde betonvloer als alternatief voor de standaard vloerbedekking zoals tapijt, laminaat of linoleum is duidelijk aan het toenemen. Aan de ene kant is dat goed te verklaren door de wens tot meer variatie als het gaat om de materiaalkeuze. Anderzijds bieden moderne productiemethodes de mogelijkheid om materialen te gebruiken die, tot nu toe, minder logisch waren. Ontdek hier alle voordelen en prijzen voor een gevlinderde betonvloer.
Een Gevlinderde betonvloer oogt niet saai, is onderhoudsvriendelijk en kun je combineren met vloerverwarming.
Ontdek alle voordelen & prijzen in dit artikel.
Vergelijk verschillende vakmannen in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Inhoud
De eigenschappen van gevlinderd beton
De eigenschappen van beton en de bewerkingsmogelijkheden zijn dusdanig goed en divers dat beton een logische keuze is. Net zoals een gepolierde betonvloer dat ook is.
Met name in moderne woningen is de toepasbaarheid van beton, zoals een gevlinderde betonvloer, groot. Maar ook in landelijke woningen is gevlinderd beton iets dat steeds vaker voorkomt.
Laat me even ingaan op de unieke eigenschappen die gevlinderd beton met zich meebrengt.
1. Naadloos karakter
Niets zo mooi als een vloer die naadloos in elkaar overloopt. Met gevlinderd beton is dat eenvoudig te realiseren. Vervuilde voegen of voegen met slijtageverschijnselen behoren dus tot het verleden.
Doordat er ook gekozen kan worden voor verschillende manier van afwerken kan je kiezen voor een gladde bovenlaag. Hierdoor is de kans op zichtbare vuilresten minimaal en oogt de vloer veel netter.
2. Goedkoper bij grote oppervlakten
In veel gevallen is het beschikbare budget een belangrijke factor bij het kiezen van een nieuwe vloer. Gaat het om grote oppervlaktes dan zal een vloer van gevlinderd beton in veel gevallen goedkoper uitkomen.
Het gaat dan niet alleen om de kosten van aanschaf, ook de prijs voor het onderhoud ligt beduidend lager. Bijkomend voordeel is dat een betonnen vloer relatief snel gelegd en bruikbaar is.
3. Grote variatie
De tijd dat beton altijd grijs was ligt achter ons. Er kan gekozen worden voor talloze variaties. Zo kan je een andere kleurstelling wensen, maar ook de totale afwerking kan variëren. Wil je blauw, groen of rood? Nagenoeg alles is mogelijk.
Tegenwoordig maakt men zelfs meubels uit beton. Denk aan een betonnen keukenwerkblad of een betontrap.
4. Lijnenspel op maat
Liever een gevlinderde betonvloer met de look van betontegels? Beton is uitermate geschikt om blijvende lijnen in het beton te slijpen. Zo kan je zelf de afstanden en de diktes bepalen, net als de kleur waarmee je de groeven op wilt vullen.
5. Tijdloos karakter
En als laatste… beton is uiteraard tijdloos. Dit effect wordt bij het kiezen voor gevlinderd beton nog versterkt. Een goed uitgevoerde betonvloer past in veel interieurs en geeft de woning een duidelijke meerwaarde.
Gevlinderd beton vindt daarom goed zijn weg in zowel nieuwbouw woningen als woningen met een meer landelijk karakter.
Betonvloer met vloerverwarming
Heerlijk om in de winter een warme vloer in huis te hebben. Ook voor een betonvloer is het mogelijk om dit in combinatie met vloerverwarming te realiseren.
Net als alle materialen zal ook beton uit kunnen zetten onder invloed van warmte. Er kunnen scheuren ontstaan. Om dit te voorkomen zal er bij de aanleg van een gevlinderde betonvloer rekening gehouden moeten worden met een aantal belangrijke zaken:
- Uitzetvoegen rond de thermische onderbrekingen
- Vereisten aan de vloeropbouw
Laat een gevlinderde betonvloer gieten daarom zeker doen door een erkend vakman.
Welke beton dikte is geschikt voor vloerverwarming?
Normaliter is het wenselijk om een vloer te hebben met een minimale dikte van 10 centimeter. De uiteindelijke dikte van een gevlinderde betonvloer met vloerverwarming kan echter oplopen tot 18 centimeter. Dit echter in grote mate afhankelijk van de vrije opbouwhoogte.
Om een goed idee te geven van de juiste opbouw bestaat de uiteindelijk constructie uit het volgende rijtje:
- Grond of bestaande vloerplaat/funderingsplaat
- Afvoeren, waterleidingen en elektriciteit
- Uitvullaag
- Betonvloer isolatie
- Vloerverwarming
- Betonvloer
Hoe een gevlinderde betonvloer aanleggen?
Het vlinderen van een betonnen vloer is in feite niks anders dan het afwerken van een betonvloer in de laatste fase van het proces: het uitharden.
Dit is de fase waarin het beton nog net belopen kan worden. Het feitelijke ‘vlinderen’ gebeurt door een speciale machine. Andere namen voor een dergelijke machine zijn:
- troffelmachine
- troffel
- pleistermachine
- afwerkmachine
Na het aanbrengen van alle lagen wordt de bovenste betonlaag opengeschuurd. De vloer wordt vervolgens ingestrooid met slijtvast materiaal. Dit instrooien gebeurt met de vlindermachine.
Het slijtvaste materiaal wordt op deze manier in de bovenste, reeds opengewerkte, bovenlaag ingebracht. Doordat de vloer tijdens het bewerkingsproces nog niet volledig is uitgehard zal de vloer eerst moeten uitharden om het optimale effect te bereiken.
Na het schuren heeft de vloer de juiste structuur gekregen en kan de vloer verder worden afgewerkt. De schuurbladen worden van de vlindermachine verwijderd en met afwerkbladen krijgt de vloer zijn uiteindelijke uiterlijk.
Dit proces herhalen
Indien gewenst kan het hele proces van vlinderen worden herhaald tot er een egaal glad oppervlakte is ontstaan. Hierdoor ontstaat een slijtvaste toplaag welke bijzonder duurzaam is.
Afhankelijk van de omvang van de oppervlakte kan er gekozen worden voor verschillende machines bij het vlinderen. Zo zijn er voor grote oppervlaktes machines beschikbaar waar twee vakmensen op kunnen zitten. In veel gevallen zal een vakman niet snel kiezen voor het gebruik van een troffelmachine bij het bewerken van vloeren in een woning, voornamelijk omdat deze benzine gebruiken als brandstof.
Benieuwd naar een richtprijs voor jouw project met beton? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende vakmannen in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!