Wie van een warme vloer wil genieten, doet er goed aan die vloer goed te isoleren. Met goede isolatie zal je vloer een pak warmer aanvoelen, zeker als je een betonvloer hebt. De grijze look met een warm gevoel creëert een aangename sfeer. Je wenst niet dat je betonvloer echt koud aanvoelt, dat verpest de sfeer. De betonvloer isoleren zal uiteraard sowieso resulteren in een lagere energierekening.
Je betonvloer isoleren heeft een enorm gunstig effect op je maandelijkse energierekening.
Ontdek de mogelijkheden en werkwijze.
Vergelijk verschillende vakmannen in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
De beste opbouw voor je betonvloer kun je hier nalezen. Alsook gaan we dieper in op wat veelgebruikte isolatiematerialen zijn. Zo kun je een goede keuze maken, die perfect aansluit bij jouw wensen. Een betonvloer isoleren is geen kinderspel. Schakel dus steeds de hulp van een vakman in.
Inhoud
De opbouw van een betonnen vloer met isolatie
Voor goede vloerisolatie moet je betonnen vloer perfect opgebouwd worden. Een ervaren vakman weet hier uiteraard alles over. We starten hier meteen met het isoleren van de onderkant van de betonnen vloer.
Wil je jezelf er ook verder in verdiepen, dan is het handig verder te lezen. De dikte van de vloer zal inclusief de isolatie zo’n 0,2 meter in beslag nemen, omgerekend een goede 20 cm dus. Meten doen we vanaf de vloerplaat of de ondergrond die drukvast moet zijn.
Betonvloer isoleren: Werkwijze
- Nadat de vloer voorzien is van afvoerleidingen en elektriciteitsleidingen wordt de vloer genivelleerd. Dit is nodig zodat de pe-folie met daarop de isolatie geplaatst kan worden. Ga voor een dikte van minstens 6 centimeter, al raden we liever een dikte van 10 centimeter aan. Qua materiaal kies je tussen PUR of harde isolatieplaten. Qua isolatieplaten verkiezen wij meestal Eurofloor, omdat de druksterkte van beton erg groot is. En dan heb je uiteraard drukvaste isolatieplaten nodig.
- Na de vorige stap komt de afwerking in beton. Denk hier aan een dikte van 8 centimeter. Deze komt bovenop de PE-folie.
- Vloerverwarming: Wil je polybeton met vloerverwarming, dan moet je toch iets dikker gaan. Kies hier voor 10 à 12 centimer, om zeker te zijn van de beste kwaliteit.
Waarom je betonvloer isoleren?
Welk voordeel haal ik hier uit? De vraag die op ieders lippen brandt. Haal ik die investering er wel terug uit? Het antwoord is: zeker en vast!
Dat warmte altijd naar boven stijgt, hoef ik je wellicht niet meer te vertellen. Het gevolg hiervan is dat, logischer wijze, je vloer daarom altijd het koudste punt in je woning is. Om die gepolierde betonvloer dan tevens op te warmen, moet je de verwarming een pak hoger zetten, zodat de vloer de warmte opneemt.
Een geïsoleerde betonvloer zal al meteen een pak warmer aanvoelen. Ook zal het de warmte veel beter opnemen. Het grote voordeel aan een betonnen vloer is dat het de warmte die het opneemt, wel lang vasthoudt. De vloer zal dus niet snel afkoelen als je de verwarming ’s avonds uitzet.
Op financieel vlak zal je dus best veel besparen. Maar er zijn nog meer voordelen aan verbonden.
- Gezond klimaat in je woning
- Geen vocht in de woning, dus ook geen schimmels en minder stof
- Vlaanderen biedt héél wat subsidies en premies
- Is je renovatiewoning ouder dan 10 jaar, dan moet je maar 6% BTW betalen ipv 21%
- In de zomer blijft de woning langer koel
- Enorm goed voor het milieu
Zoals je merkt, niets anders dan voordelen! Maar wat kost ons dit? Lees daarvoor snel de volgende alinea.
Kun je de bovenkant van een betonvloer isoleren?
Ook de bovenkant van een betonvloer isoleren is een mogelijkheid. Hou er wel rekening mee dat dit héél wat werk met zich meebrengt. Zo moet je de gehele ruimte leegmaken. Alle meubels moeten weg. Plinten moet je van de muren halen, en de deuren moeten ingekort worden. Als laatste moet uiteraard ook alle vloerbedekking verwijderd worden.
Vul onderstaand formulier in, en ontdek meteen de prijs van jouw project.
Zoals je merkt, komt er héél wat bij kijken. Nog steeds overtuigd dat je dit wil doen? Lees dan meteen verder!
Héél belangrijk is allereerst tegen de wand dampdichte folie aan te brengen. Plaats een raamwerk van houten balkjes. Dit volgens de hoogte van je isolatiemateriaal. Hiertussen kun je het isolatiemateriaal aanbrengen.
Met vloerdelen of platen kun je achteraf de nieuwe vloer aanbrengen. Overtollige folie kun je makkelijk wegknippen en weggooien. Daarna kun je de plinten en ingekorte deuren terug aanbrengen. Het best kun je uiteraard nieuwe plinten kopen.
Betonvloer isoleren: Prijs
Om je vloer te isoleren moet je rekening houden met een gemiddelde prijs die rond de 20 euro per vierkante meter schommelt.
Alles hangt uiteraard af welk materiaal je gebruikt. Ga je PUR of vloerisolatieplaten aanbrengen? Welke dikte kies je? Dit zorgt uiteraard voor een opmerkelijk prijsverschil.
Om een goede richtprijs te hebben, kun je via onderstaand formulier een prijs opvragen bij verschillende vakmannen in je buurt. Deze service is helemaal gratis. Binnen enkele uren heb je meteen zicht op wat jouw project zou kunnen kosten.
Benieuwd naar een richtprijs voor jouw project met beton? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende vakmannen in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!