Egaline wordt vaak gebruikt om een bestaande (onder)vloer te egaliseren. De vloer wordt hiermee voorbereid voor de afwerking met gewenste vloerbedekking. De vloer zal mooi vlak zijn, zonder oneffenheden. Dat zorgt voor een optimaal resultaat. Ontdek hier alle voordelen en prijzen van een egaline vloer.
Met een egaline vloer is je vloer helemaal vlak en zal deze niet barsten of scheuren.
Ontdek hier alle voordelen & prijzen.
Vergelijk verschillende vakmannen in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
In dit artikel lees je alles over een egaline vloer. Wat het is, waarmee je rekening mee moet houden bij het aanleggen en wat de kosten er van zijn.
Inhoud
Vloer egaliseren met egaline
Egaline is een soort vloeibaar cement, een mengsel van cement en kunsthars. Het is zelfnivellerend, wat betekent dat de vloer uiteindelijk zelf vlak vloeit. Na het uitharden is het resultaat een vlakke, sterke en toch flexibele vloer. Deze is ideaal voor slaapkamers, badkamers, keukens en de woonkamer.
Het is dus net iets anders dan een gepolierde betonvloer.
Voordelen van een egaline vloer
Je kunt er voor kiezen om een vloer te egaliseren en in sommige gevallen zal het zelfs noodzakelijk zijn voor een goede resultaat. Een egaline vloer heeft de volgende voordelen:
- De ondergrond is egaal en vlak, de afgewerkte vloer zal dus mooi recht liggen
- Flexibel en sterk, de vloer zal niet snel scheuren of barsten
- Geen oneffenheden meer op de ondergrond
- Bescherming van de vloerbedekking
- Bovendien heb je hier geen onderhoud aan
Vooral bij dunnere vloerbedekking, zoals linoleum en vinyl is het egaliseren aan te raden. Oneffenheden kunnen anders door de vloerbedekking heen drukken. Dat ziet er niet alleen lelijk uit, maar de vloerbedekking kan er ook door beschadigen.
Op welke ondergrond wordt egaline aangebracht?
Een egalin@e vloer kan op verschillende ondergronden worden aangebracht. Betonvloeren, bestaande tegelvloeren en houten vloeren kunnen er bijvoorbeeld prima mee behandeld worden. Ook andere ondergronden zijn mogelijk, mits deze stabiel zijn en geen vloeistof door laten.
Het is wel belangrijk dat de ondergrond, ongeacht welk materiaal, vlak is. Vloeren met een verloop kunnen niet met egaline behandeld worden, omdat dit dan uitloopt. In dat geval moet er een ander egaliserend product gebruikt worden.
Egaline zelf aanbrengen of laten doen
Wil of moet je de bestaande (onder)vloer in je woning egaliseren? Dan heb je de keuze om zelf een egalinelaag aan te brengen of dit te laten doen door een bedrijf. Het aanbrengen van de egaline is op zich niet zo moeilijk, maar vereist wel enige zorgvuldigheid. Met onderstaande stappen kun je eenvoudig aan de slag.
Misschien laat je het aanbrengen van de egalinelaag liever aan een professional over. Dat kan natuurlijk ook. Een gespecialiseerd bedrijf heeft genoeg ervaring en zal de egaline vloer snel en vakkundig aanbrengen. Zelf heb je er geen werk aan en je krijgt bovendien ook nog garantie op de vloer.
Egaline zelf aanbrengen
Als je een egaline vloer wilt aanleggen, is het goed om onderstaande stappen te volgen. Om een optimaal resultaat te krijgen, is het belangrijk netjes te werken.
Voorbereiding
Voordat je gaat beginnen, moet de ondervloer helemaal schoon en vetvrij zijn. Stof, vuil en oneffenheden moeten verwijderd worden. Ook is het belangrijk dat de vloer helemaal droog is. Als er nog kieren of naden aanwezig zijn, moeten deze helemaal afgedicht worden. Dat kan met kit of PUR.
Egaline aanbrengen
Als de ondervloer klaar is, wordt er eerst een speciale primer aangebracht. Deze zorgt ervoor dat de egaline goed hecht. Vooral bij bijvoorbeeld tegels is dit erg belangrijk om een goed resultaat te krijgen.
De egalisatiemortel wordt dan aangemaakt met water, volgens de gebruiksaanwijzing. Goed doorroeren is belangrijk, zodat er geen klontjes meer in zitten. De mortel wordt vervolgens met een pleisterspaan gelijkmatig over de tegels verdeeld.
Een dikke laag is niet nodig. Vaak is 1 tot 5mm al voldoende, maar 2-3cm is echt de maximale dikte. Nadat de egaline verdeeld is, zal deze vanzelf uitvlakken.
Uitharden
Eenmaal aangebracht, moet de egalinelaag eerst uitharden. De vloer krijgt dan zijn stevigheid. De tijd die het uitharden duurt, hangt af van de dikte van de laag. Je kunt uit gaan van 1 dag per millimeter.
Het uitharden is belangrijk, wacht lang genoeg. Na het uitharden is de vloer geëgaliseerd en kan deze verder afgewerkt worden met de gekozen vloerbedekking. De vloerbedekking kan direct op de egalinelaag gelegd worden.
Prijs egaline vloer
Een gemiddelde prijs voor een egaline vloer bedraagt €10 per m² voor een laag met een dikte van 2mm.
De prijs voor een egaline vloer hangt af van verschillende factoren:
- De oppervlakte van de vloer
- De ondergond
- De dikte van de egalinelaag
Ook speelt het natuurlijk een rol of je het zelf doet, of een bedrijf laat komen. Ga je zelf aan de slag dan betaal je alleen de kosten voor het materiaal en geen arbeidsloon. Laat je het doen, dan betaal je meestal iets meer, maar je hebt dan zelf geen werk en kunt er zeker van zijn dat de vloer goed aangelegd wordt.
Benieuwd naar een richtprijs voor jouw project met beton? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende vakmannen in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!