Een betonvloer gieten voor je tuinhuis, terras, oprit, woonkamer of wat dan ook is niet meteen moeilijk. Maar je moet wel het nodige materiaal in huis hebben ervoor. Verstandig is om het te laten doen, maar voor de doe-het-zelvers hier geef ik graag ook wat meer informatie over hoe je zelf je betonvloer kunt gieten.
Een betonvloer gieten? Met dit stappenplan wordt het kinderspel.
Al raad ik toch iedereen aan eens een offerte op te vragen bij een vakman.
Vergelijk verschillende vakmannen in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Inhoud
Waarom een betonvloer?
Een betonvloer kun je veelzijdig gebruiken in huis. Beton is een prima materiaal om een dekvloer mee aan te leggen. De vloer kan naderhand afgewerkt worden met vloerbedekking. Het beton kan echter ook als toplaag dienen. Een betonnen vloer past bij een moderne, strakke inrichting en heeft een industriële uitstraling.
Een betonvloer heeft een aantal voordelen. Het materiaal is duurzaam en heeft weinig onderhoud nodig. Bovendien is het vochtbestendig en werkt het geluidsdempend. Ook kan beton prima met vloerverwarming gecombineerd worden.
Wil je ook een betonvloer in of om je woning, dan kun je de vloer zelf aanleggen of dat laten doen. Je kunt natuurlijk een professioneel bedrijf inhuren, maar als je een beetje handig bent, kun je het ook zelf doen. Hier lees je precies hoe je te werk moet gaan en waar je op moet letten.
Zelf betonvloer storten
Hoewel het misschien in eerste instantie moeilijk lijkt, kun je een betonvloer best zelf aanleggen. Als je zelf aan de slag gaat, bespaar je een hoop geld. Je betaalt enkel de materialen en de huur of aanschaf van de benodigde gereedschappen.
Een betonvloer gieten kun je binnenshuis doen, maar ook in een garage, tuinhuisje of voor een oprit is dit een prima ondergrond.
Beton en betonmix
Beton bestaat uit een mix van zand, cement en grind. Als daar water aan toegevoegd wordt ontstaat betonmortel. De mortel is het eigenlijke materiaal waar je mee werkt. Tijdens het uitharden onttrekt het vocht zich aan de mortel en wordt deze hard. Na het uitharden wordt het pas beton genoemd.
Je kunt de mix voor de mortel zelf aanmaken, maar tegenwoordig bestaat er ook kant-en-klare betonmix. Hier hoef je alleen zelf water aan toe te voegen en de mortel is direct klaar voor gebruik.
Betonvloer gieten: Wat heb je nodig?
Als je zelf beton storten gaat, heb je verschillende materialen en gereedschappen nodig. De materialen zijn gewoon in een bouwmarkt verkrijgbaar. Het gereedschap kun je kopen, maar het is ook mogelijk om dit te huren bij een (bouw)verhuurbedrijf. Vaak is dat goedkoper en zeker als je het gereedschap maar eenmalig nodig hebt, is huren aantrekkelijk.
Een Betonvloer gieten? De volgende materialen en gereedschappen heb je nodig:
- Zand, cement, grind of een kant-en-klare betonmortel (bijvoorbeeld van Knauff)
- Plastic folie
- Wapeningsmateriaal (bijvoorbeeld betonnet)
- Klosjes of balken
- Speciekuip en betonmixer of betonmolen
- Betonschop en hark
- Reilat en waterpas
Voor dat je begint
Een betonvloer is zwaar, dus de ondergrond moet stevig genoeg zijn om het gewicht van de vloer te dragen. Een traditionele betonvloer zal zeker zo’n 8 cm dik zijn. Eventueel kun je advies inwinnen bij een bouwkundige om er zeker van te zijn dat de vloer zonder problemen gestort kan worden.
Als de ondergrond niet stevig genoeg blijkt, zijn er alternatieven. Door zwalustaartplaten te gebruiken, kun je een vloer maken met een dunne toplaag van beton. Doordat deze laag veel dunner is (minimaal 30mm), is dit type vloer veel lichter.
Let er tevens op dat de temperatuur, bij het betonvloer gieten, niet onder de 5°C is. Bij een lagere temperatuur en vooral bij vorst kan het beton niet uitharden en mogelijk zelfs beschadigen.
Als laatste is het natuurlijk belangrijk om te beslissen welke soort betonvloer je wenst. Een gepolierde betonvloer, printbeton, een egaline betonvloer, …
Beton gieten: Stappenplan
De betonvloer gieten doe je best via een goed opgebouwd stappenplan. De verschillende stappen heb ik daarom hieronder voor je neergepend. Werk netjes en gestructureerd om een goed resultaat te krijgen.
1. Voorbereiden van de ondergrond
Als de vloer stevig genoeg is, kan de betonmortel direct op de bestaande vloer gestort worden. Oude tegels hoeven dan niet eerst verwijderd te worden. Je kunt de oude vloer natuurlijk ook verwijderen.
Zorg er voor dat de ondergrond schoon is. Soms kan het nodig zijn om de ondergrond op te vullen met vulzand. Ook is het mogelijk om stevige isolatieplaten op de ondergrond te plaatsen.
Bedek de hele ondergrond dan met plastic folie, zodat het vocht niet wegloopt. Zorg voor een opstaande rand om ook eventuele muren te beschermen. De betonvloer mag geen direct contact met de muren maken, plaats daarom kantbanden.
2. Wapening plaatsen
Het aanbrengen van wapening is belangrijk, zodat het beton stevig is en niet beschadigd. Onder invloed van temperatuur zal het beton uitzetten en krimpen. Zonder wapening kan de vloer daardoor scheuren.
Over de hele oppervlakte van de vloer worden staalmatten of betonnetten geplaatst. Het is belangrijk dat deze zwevend geplaatst worden, zodat deze echt in het beton komen te liggen en niet eronder of erop. Plaats de wapening daarom op klosjes of balken, zo’n 5 cm van de ondergrond en zorg ervoor dat deze stabiel liggen.
3. Leidingen leggen
Indien nodig worden meteen de leidingen aangelegd. Bijvoorbeeld indien er vloerverwarming komt. De verwarmingsbuizen worden in een mantelbuis geplaatst, zodat ze ruimte hebben om uit te zetten.
Ook elektriciteitsleidingen, gasleidingen of rioolbuizen kunnen nu aangelegd worden. PVC buizen mogen direct in het beton geplaatst worden. Het kan later handig zijn om precies te weten waar elke leidingen lopen, maak daarom een plattegrond waar alle leidingen ingetekend staan.
4. Beton aanmaken
Dan kan de mortel aangemaakt worden. Dit doe je door 1 deel cement, 2 delen zand en 3 delen grind te mengen met water. Of kies voor een makkelijke kant-en-klare mix, waar alleen water aan toegevoegd hoeft te worden.
De mortel wordt aangemaakt in een speciekuip, met een betonmixer of in een betonmolen. Het is ook mogelijk om een betonwagen te laten komen, die de mortel aanlevert en stort, dit is vooral handig bij zeer grote oppervlaktes.
Let er op dat de mortel, als deze eenmaal aangemaakt is, snel verwerkt moet worden. Anders begint het uithardingsproces en kan de mortel niet meer gebruikt worden.
5. Betonvloer storten
De betonmortel kan dan gestort worden en wordt met een hark en betonschop goed verdeeld. Zorg er voor dat er geen lucht in zit. Als de vloer eenmaal gestort is, wordt deze met de reilat afgevlakt en egaal gemaakt. Een waterpas helpt je om de vloer mooi recht te maken.
6. Drogen en uitharden
Als de vloer eenmaal klaar is, moet deze nog uitharden. Het vocht trekt er uit, zodat de betonvloer hard en sterk wordt. Na 2 dagen mag er al op gelopen worden, maar pas na ongeveer een maand is de vloer volledig uitgehard. Houd hiervoor ook het advies van de fabrikant aan. Vloerverwarming mag overigens pas na 6 weken aangezet worden om beschadiging te voorkomen.
Betonvloer laten leggen
Misschien wil je het betonvloer gieten toch liever overlaten aan een specialist. Dat kan natuurlijk ook. Een professioneel bedrijf stort jouw betonvloer snel en vakkundig en je hebt er zelf geen omkijken naar. Vergelijk meerdere offertes om uiteindelijk de beste prijs te krijgen.
Benieuwd naar een richtprijs voor jouw project met beton? Vul dan onderstaand formulier in. Door verschillende vakmannen in je eigen regio te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!